Menu

Voor ons heerlijk, maar voor je hond niet gezond

Ui
Honden kunnen slecht tegen ui. Het nadelige effect van de uien is hetzelfde wanneer de ui rauw, gekookt of gedroogd is. Verder zijn alle leden van de uienfamilie (prei, ui, bieslook) ongezond voor honden. Maar knoflook is daarentegen weer erg gezond als het met mate gegeven wordt. Raak dus niet gelijk in paniek als je merkt dat je hond eens een ui heeft opgegeten of de pan met hachee heeft leeggegeten. Blijf dan wel uit zijn buurt vanwege het afgassen. Pas bij regelmatig gebruik kan het schadelijk zijn.

(Pure) Koffie
Koffie bevat cafeïne en is dus net zoals chocolade niet echt goed voor je viervoeter. Dat geldt overigens ook voor cola en thee. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel en het hart- en vatensysteem. Het kan leiden tot braken, rusteloosheid of hartkloppingen. Wanneer je hond per ongeluk je kopje koffie leegdrinkt, is dit niet gelijk een reden tot paniek.

Walnoten
Walnoten kunnen ongezond zijn voor honden. Noten in grote hoeveelheden zijn in het algemeen niet goed voor honden vanwege het hoge fosfor gehalte. Nieren kunnen hierdoor schade oplopen.

Groenten en fruit
Groente en fruit die honden slecht verteren zijn niet aan te bevelen. Onderstaande rauwe producten, die niet gepureerd zijn kan hun maag slecht verteren. Gepureerd zal dit minder problemen opleveren. Gekookt of geblancheerd zullen deze producten helemaal geen problemen geven.
-Aardappelschillen en groene aardappelen kunnen gevaarlijk zijn. (Met name de spruit) Gekookte aardappelen zelf zijn ongevaarlijk.
-Asperges
-Advocado (de schil, niet het vruchtvlees)
-(Rauwe) bruine/witte bonen, prei, bieslook en tomaat met mate geven.
-Zo ook amandelen, abrikozen, perziken, rabarber en spinazie met mate geven.

Chocola
Chocola is giftig voor de hond.

Krenten en rozijnen (druiven)
Krenten en rozijnen kunnen giftig zijn voor sommige honden. Symptomen na het eten van wisselende hoeveelheden krenten en rozijnen kunnen variëren van braken tot schade aan de nieren. Let er altijd op dat je hond geen druiven of rozijnen kan eten. Leg druiven altijd op een plek waar de hond niet bij kan en voer hem of haar ook niet regelmatig of grote hoeveelheden krentenbollen of andere lekkernijen waar druiven of rozijnen in verwerkt zitten!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo zijn er een aantal producten die voor ons heel lekker zijn, maar waar onze viervoeter soms “behoorlijk” ziek van kan worden. Hierboven vermeld  eet- en drinkwaren die momenteel op een lijst staan van mogelijk risicovolle producten. Niet elke hond zal gelijk ziek worden, maar het is wel goed om te weten dat je ze beter niet op de keukentafel moet achterlaten in het bereik van je hond.